2 januari 2018 Sjuul Paradijs

De magie van een WAKKERE voorpagina

De voorpagina van De Telegraaf emotioneert, informeert, onthult, lacht je toe en soms zelfs shockeert die als het nodig is. Het is de reflectie van journalistiek ambacht, van aanvoelen wat er in de samenleving leeft en het is vooral de nieuwsspiegel die je de lezers dag in dag uit als populaire krant voorhoudt.

Dat alles bij elkaar hoort het wakkere alternatief te zijn voor de eenheidsworst in de Nederlandse journalistiek. Een magische voorpagina wordt niet gemaakt door slome Wikipedia-journalisten, maar is het resultaat van een spannend, onrustig en bloedstollend proces op een redactie.

Tenminste, zo hoort het in mijn ogen te zijn. En ‘goed’ is nooit genoeg: een voorpagina zonder impact – en daarvoor zijn soms chocoladekoppen nodig – is niet relevant.

 

 

 

Als dan wordt gevraagd of ik met u mijn favoriete voorpagina wil delen in de tijd dat ik de aan het roer stond van de Grootste Krant van Nederland dan is mijn antwoord: ‘dat is de voorpagina van morgen’.

Daarom kies ik hier niet voor de grote nieuwsgebeurtenissen, de zogenaamde actiejournalistiek, de ‘bevrijding’ van onze verslaggevers die met dank aan de AIVD in de cel werden gesmeten, de oprichting van onze omroep Wakker Nederland, die van ‘Marx Rutte’, hartverscheurende reportages in oorlogs-en rampgebieden of de ontroerende Telegraaf-kerstacties voor slachtoffers, vrijwilligers, veteranen, zorgverleners en ouderen in onze samenleving.

Ik kies vandaag bij de 125e verjaardag van de krant, die mij nog steeds zeer dierbaar is, voor de makers van de voorpagina: de redactie. Vanaf 1949 na de herverschijning slaagde De Telegraaf er namelijk in om op de golven van de ontzuiling voorpagina’s te maken die de samenleving raakten.

Bij de overgang van De Telegraaf naar het tabloidformaat in oktober 2014 stond de complete redactie in het geel en in het blauw, de trotse Telegraaf-kleuren, op de voorpagina van de krant, toen nog op het indrukwekkende, grote formaat.

Ik zie mijn bijdrage van vandaag met die magische T van vlees en bloed op de pagina 1 van toen als een eerbetoon aan de makers. Ik feliciteer hen, maar vooral de lezers, met dit historische jubileum.

Sjuul Paradijs

 

Facebooktwitter

Uw Nieuwsdienst

reactie

Over de auteur

Sjuul Paradijs 29 jaar bij De Telegraaf. Ongezouten, Recht voor zijn raap. Financieel, politiek, society. Actiejournalistiek: mobiliseren en activatie.